Yürürlüğe konulan Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması ile ilgili olarak, 2024/2. dönemi 30/06/2024 tarihi itibariyle düzenlenecek ve Ağustos/2024 döneminde beyan edilecek olan Geçici Vergi Beyannamelerinde uygulanacak olan mevzuat hakkında Başkan Bayraktar basın açıklamasında bulundu.
Bayraktar, açıklamasında enflasyon muhasebesi uygulamalarının mevzuattaki mevcut haliyle işletmeler için bir tür vergi cezasına dönüşeceğini vurguladı.
Başkan Bayraktar; Pandemi sonrasından başlayarak son 3-4 yıldır artarak devam eden ve içinde bulunduğumuz dönemde etkisini en yoğun şekilde hissettiren yüksek enflasyon işletmelerimizin mali tablolarında ne yazık ki önemli bir tahrifata yol açmış durumdadır.
Tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar, ürünün yerine koyma maliyetinde ve ilave girdi maliyetlerinde yaşanan hızlı artışlar gibi tüm olumsuz etkilere rağmen sağlıklı bir fiyat politikası belirlemeye ve sürdürmeye gayret eden işletmelerimiz ne yazık ki yüksek enflasyon nedeniyle oluşan anormal farklar nedeniyle gerçekçiliği olmayan bilançolarla baş başa kalmış, uygulanacak olan enflasyon muhasebesi nedeniyle de şimdi gerçekçi olmayan bu sözde bilanço karının vergilendirmesiyle uğraşmak durumunda bırakılmıştır.
Mevzuatın öngördüğü haliyle hem üyelerimiz hem de üyelerimizin temsilcileri konumunda olan mali müşavirlerin büyük sorunlar yaşaması kaçınılmazdır.
Bayraktar ; Enflasyon Düzeltmesi sebebiyle firmalar hiç satış yapmasalar (gelir elde etmeseler) bile bazı firmalara satışları ve gelirleri dışında ayrıca kâr doğacak, dolayısıyla vergi tahakkuk edecek ve tahakkuk eden Enflasyon Muhasebesi/Düzeltmesinden dolayı ortaya çıkan bu fazladan vergiyi ödemek zorunda kalacakları, bunun düzeltilmesi, bundan doğacak mağduriyetlerin önlenmesi için girişimde bulunulması yönünde Odamız üyesi firmalardan Odamıza çok sayıda talep gelmektedir.
Özsermayesi zayıf, Borçla ayakta kalmaya çalışan ve hatta hiçbir ticari faaliyeti olmayan bir İşletmeye Enflasyon Düzeltmesinden kaynaklı fiktif bir Düzeltme Farkı nedeniyle; bu farkın Vergilendirilmek istenmesi; Vergide Adalet ilkesiyle çeliştiği ifadeleriyle Üyelerimizden serzeniş olarak almaktayız. Enflasyon düzeltmesinin bu şekilde uygulanması halinde telafisi güç sonuçlar doğuracağı açıktır. Bu nedenle Enflasyon Düzeltmesi Yıllık olarak ve Vergi Etkisi olmaksızın yapılmasıdır. Sorun, GİB tarafından yayımlanacak olan bir Vergi Usul Kanunu Tebliği ile çözülecektir. 2.Geçici Vergi Beyannamesinin 01.08.2024-17.08.2024 tarihleri aralığında verilecek olması ve zamanın daraldığı da dikkate alındığında konunun aciliyeti de ortadadır.
Bununla ilgili, Odamız danışma birimlerince gereken çalışmalar yapılmış, meslek komitelerimizin görüşlerine başvurulmuştur. Bu çalışmalar sonucu oluşan Odamız görüş ve önerileri Üyelerimiz adına ilgili kurumlara bildirmek için rapor düzenledik ve takipçisi olacağız ifadelerinde bulundu.